Kamu Lojmanları Satışa Çıkarıldı

Kamu Lojmanları Satışa Çıkarıldı

5 bin kamu lojmanı satışa çıkıyor. İsteyen devlet memurları oturdukları evleri satın alabilecek. Kamu lojmanları satışı 2019 için beklenen kanun değişikliği 29 Eylül tarihli Resmî Gazete ile yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Tebliği değişikliği ile süreci başlatmış oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzun zamandır üzerinde çalıştığı kamuya ait lojmanların satışı ile ilgili son aşamaları tamamlayarak 5 bin lojmanı satışa çıkardı. 29 Eylül 2019 tarihli Resmî Gazete ile yayımlanan yeni Milli Emlak Genel Tebliği ile lojman satışlarının önü resmen açılmış oldu.

Satışlar ne zaman başlayacak

Yapılan düzenleme ile birlikte konutların satışlarının önünde herhangi bir engel kalmadı. Kurumların mülkiyetinde bulunan konutlarda kat mülkiyeti ve kat irtifakı olan konutlar hemen satışa sunulacak.

Kat mülkiyeti ve kat irtifakı bulunmayanlar ise gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından satışa çıkarılacak. Söz konusu konutlar ilk olarak içinde yaşayan memurlara satılacak. İhale yoluyla satılacak konutlar eğer memur tarafından satın alınmaz ise vatandaşlar tarafından da satın alınabilecek.

5 bin konutun satışından 500 milyon TL gelir tahmini

Konuya ilişkin yapılan etki analizine göre, 240 bin 398 adet kamu konutu bulunuyor. Savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat hizmetlerinde kullanılanlar uygulama dışında tutulurken kampüs alanında yer alan, hizmet binalarıyla bütünleşik lojmanlar da satılamayacak. 5 bin konutun satışından, 500 milyon TL gelir elde edileceği tahmin ediliyor.

5 bin Lojman Satışı İhalesi Ödemeleri Nasıl Yapılacak?

Lojman satışı ödemesi için peşin ödeme ve taksitli ödeme olmak üzere 2 seçenek sunulacak.

Peşin ödemelerde kamu lojman tutarı üzerinden yüzde 10 indirim yapılacak. Taksitle ödeme seçeneğinde ise

a) Kamu lojman bedelinin en az yüzde yirmilik tutarı peşin ödenirken kalan tutarı 5 yıllık süreçte 60 ay taksitle,
b) Kamu lojman bedelinin en az yüzde yirmi beşlik tutarı peşin, kalanı 7 yılda ve 84 ay taksitle,
c) Kamu lojman bedelinin en az yüzde 30’luk bölümü peşin, kalan tura ise 10 ve 120 ay taksitle ödenebilecek.